Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2022 16:35 - Невидимото видимо Божие царство
Автор: yavorkostov Категория: Изкуство   
Прочетен: 2490 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В този изпълнен с трудности и житейски предизвикателства свят Божието царство рядко попада в центъра на нашите мисли. Това е доста нелицеприятна констатация, имайки предвид, че Словото на Бога ни учи, че наш пръв приоритет трябва да е да търсим на първо място Божието царство и Неговата правда, като следствието от това наше търсене е, че ще ни се прибави всичко, което е нужно, за да функционираме в рамките на този живот.

Посланието за Божието царство е централно в Новия Завет. Темата за царството можем да открием в думите на Христос, в посланията на апостолите, в пророческата картина от книгата Откровение и т.н. Защо тогава, ако Божието царство е толкова важно, ние се проваляме в това да го поставим на правилното място в списъка с приоритетите ни? Отговорът на този въпрос е много простичък – защото не се вижда. Ако можехме да го видим и пипнем, то тогава щяхме да имаме далеч по-активна позиция в търсенето му.

И все пак, ако решим да търсим Божието царство, неминуемо ще стигнем до разбирането, че то притежава някои характеристики, чрез които можем да го сравним със земните царства. Две от тези характеристики са, че Божието царство има свой Цар и народ, който го съставлява.

Царят Христос е един необичаен Владетел. Още при раждането Му става ясно, че Той не е типичния Господар. Той е толкова различен от управниците на света, че когато се появява на историческата сцена, тези, до които е изпратен не Го разпознават. Да, народът Го посреща триумфално в Ерусалим като Цар, но същия този народ изобщо не успява да схване смисъла на Неговото идване и същността на Неговото царуване.

И как да е иначе, нужни са духовни сетива, за да може Владетелят на вселената да бъде разпознат и приет. Именно по тази причина апостол Павел заявява в Римляни 14:17, че „… Божието царство не е ядене и пиене, а правда мир и радост в Святия Дух.“ Влизането в царството също така е свързано с отваряне на духовните сетива: „Но Исус ги повика и рече: Оставете дечицата да дойдат при Мене и не ги възпирайте; защото на такива е Божието царство. Истина ви казвам: Който не приеме, като детенце, Божието царство, той никак няма да влезе в него“ (Лука 18:16-17).

Насърчително е да знаем, че за разлика от светските управленски модели, Божието царство не се клати. Авторът на книгата Евреи недвусмислено обръща внимание на този факт с думите „Затова, понеже приемаме царство, което не се клати, нека бъдем благодарни, и така да служим благоугодно Богу с благоговение и страхопочитание“ (Евреи 12:28).

Темата за Божието царство е изключително важна, защото лично ни касае. Ние, които вярваме в Исус Христос сме поданиците на Божието царство. Това царство е тук сред нас, но пълната му проява все още предстои. По тази причина е нужно да живеем вярата си с достойнството на служители на Царя на царете. Същият Цар, Който даде живота Си, за да откупи душите ни.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Привижда ти се царство, попе?
14.10.2022 10:43
Не можеш ли да изкараш два дена без цар на главата си?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yavorkostov
Категория: Други
Прочетен: 274137
Постинги: 169
Коментари: 163
Гласове: 295
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930