Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2023 08:56 - Оправданата блудница
Автор: yavorkostov Категория: Други   
Прочетен: 3403 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изследването на пасажи от Библията, които се отнасят до конкретни личности, е един от начините да опознаем Божието Слово в дълбочина.  Отправянето на концентриран поглед върху живота на герои от Писанието ни помага да вземем пример от някои хора или да се предпазим от грешките, които други са допускали в житейския си път.

Има обаче една личност, която рядко попада във фокуса на нашето внимание, защото не е лесно разпознаваем герой, войн, цар или пророк, а само една отхвърлена от обществото блудница. По-внимателен поглед обаче ще ни разкрие, че независимо от незавидния ѝ обществен статут тя е някой, от когото можем да научим един основен, жизненоважен урок, а именно – да свържем вярата си с адекватни дела, които в крайна сметка са свидетелството за нашето оправдание.

Става дума за блудницата Раав. За нея четем и в Стария, и в Новия Завет, като името ѝ е споменато не къде да е, а в книгата Евреи, 11 глава –  тоест в този отрязък от Писанието, в който се посочват хората, чиято вяра е пример за подражание.

Колкото повече вникваме в личността и мотивите, движещи Раав, толкова повече разбираме, че Бог не може да бъде поставен в рамка. Той често избира презрените и незначителни хора, за да изяви Своето величие. Поставя ни в ситуации, среща ни с хора и ни изправя пред трудни избори, за да осъзнаем, че не нашите тесни религиозни кутийки, а Неговата истина е източникът на свобода за нас.

Ако сравним блудницата с религиозните фарисеи, живели по времето на Исус, ще видим един интересен факт. Блудницата Раав в крайна сметка изпреварва религиозните фарисеи в постигането на основната цел в човешкия живот – спасението на душата. Нейната вяра се свърза с правилните дела и така тя намери оправдание пред Бога, докато религиозните водачи, вкопали се в собствената си себеправедност, не разпознаха Исус – Източника на праведността. А Той бе пред очите им.   


Блудницата бе оправдана не защото бе блудница – Божият морал е чистота и святост. Блудницата бе оправдана не защото бе жена и поради това по-превъзходна, както ни внушават феминистките доктрини – Божият ред е непроменяем. Блудницата бе оправдана, защото повярва в Бога и извърши дела, с които доказа, че вярата ѝ е жива. 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zabylgarite - ...
29.05.2023 09:25
Велик и неизследим е Бог.
цитирай
2. morskipesni - Бог е ИЗВЪН ЧЕРКВИТЕ -тия примитивни, идолопоклонни сборища !
29.05.2023 12:44
Бог е във всяко създание, във всяко камъче, във всеки атом. Той не каканиже като поп, ами твори- ГРАНДИОЗНИ, МЕГАИНЖЕНЕРНИ, ВЕЛИКОЛЕПНИ, ВЕЧНИ са делата Му! Презрете черквите и намерете Бога чрез Творението Му, чрез Осъзнаване!
цитирай
3. eliza77 - „Колкото повече вникваме в ли...
29.05.2023 21:10

„Колкото повече вникваме в личността и мотивите, движещи Раав, толкова повече разбираме, че Бог не може да бъде поставен в рамка. Той често избира презрените и незначителни хора, за да изяви Своето величие. Поставя ни в ситуации, среща ни с хора и ни изправя пред трудни избори, за да осъзнаем, че не нашите тесни религиозни кутийки, а Неговата истина е източникът на свобода за нас.“
Толкова много казва този кратък текст. Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yavorkostov
Категория: Други
Прочетен: 270344
Постинги: 167
Коментари: 157
Гласове: 293
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031