Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2022 10:33 - Истина или фейк нюз?
Автор: yavorkostov Категория: Други   
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От времето на своето възникване до днес, медиите са изпълнявали мисията да информират хората. Там, където се представя обективна информация (доколкото е възможно информацията, идваща от медиите да бъде обективна), обществото има по-голям шанс да функционира нормално. Проблемът е, че днес повсеместно забелязваме огромна по размери дезинформация – дезинформация, която дава своя принос за по-скорошния разпад (както на Изток, така и на Запад) на общочовешките ценности. Ожесточението в човешките взаимоотношения става все по-очевидно, като за това сериозно спомага и изпълнената с манипулации и лъжи медийна среда.

Един от най-често срещаните в публичния дебат термини по темата за разпространяване на невярна информация е „фейк нюз“ – „фалшиви новини“. Фалшивите новини са умишлено разпространение на неверни слухове или на неверни сведения. Това разпространение цели тиражирането на неверни или манипулирани факти, за да бъде заблудена определена аудитория.
 
В сблъсъка между обективността, от една страна, и дезинформацията и пропагандата, от друга, изниква нуждата от поемането на лична отговорност от всеки от нас за търсене на истината такава, каквато е. И понеже истината може да бъде намерена единствено тогава, когато се обърнем към нейния Източник, става ясно, че само търсещите чистотата на Христовото учение имат шанса да вникнат в дълбочина не само в екзистенциалните житейски въпроси, но и в злободневните теми на ежедневието.
 
Разбира се, истината винаги е била обект на атака. Библията говори, че врагът на душите ни е баща на лъжата и оттук лесно можем да заключим, че бащата на лъжата няма интерес Божията истина да излезе наяве. Средата на поголовно разпространение на фейк нюз създава условия за изкривено разбиране на реалността и внушава, че истината е относително понятие. Ние, християните, обаче сме наясно какво представлява истината и затова много добре знаем колко важно е да разпознаваме и разпространяваме гласа й. От изключително значение е да говорим Божията истина, особено сега, когато фейк нюз има навсякъде.
 
Това всъщност е добрата новина по отношение на фейк нюз – има лек срещу разпространението на тази „болест“. Този лек се нарича свободно слово. Свободното слово е това, което е изговорено вследствие от свобода в сърцето на човек. Няма друга истинска свобода освен тази, която е резултат от вярата в жертвата на Исус Христос на кръста на Голгота. Откровението за тази жертва ни прави да виждаме всяко политическо решение, всеки философски въпрос, всяко взаимоотношение през кръвта на Божия Агнец. Гледайки на света по този начин, всичко придобива небесен смисъл и разбира се става ясно, че истината не е относително понятие.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yavorkostov
Категория: Други
Прочетен: 273721
Постинги: 168
Коментари: 161
Гласове: 295
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930